
Job Claasen & Willem Rooding
In between Object, Space, and Time
Tentoonstelling
21 t/m 30 september 2023
Job Claassen (Uden, 1995) is ontwerper en redacteur. Met een interesse in zowel materiële als beeldcultuur en de actualiteit is zijn werk een vaak herdefinitie van momenten uit popular culture. In zijn projecten gebruikt hij absurditeit als zijn gereedschap en past hij vernieuwende dwarsverbanden toe om de zeitgeist van morgen te illustreren. Job is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in 2020 en heeft sindsdien zijn werk tentoongesteld op verschillende exposities in onder andere het Van Abbemuseum en op Salone Del Mobile in Milaan. Daarnaast heeft hij gewerkt voor Halal, VPRO en ArtEZ.
Willem Rooding (Nijmegen, 1992) is werkzaam als zelfstandig architect. Na het voltooien van de master Architecture, Building and Planning (2016) aan de TU in Eindhoven is hij zijn eigen architectenbureau begonnen. Gedurende zijn opleiding deed Willem onder andere ervaring op met het vormgeven en exposeren van ontwerpen van publieke gebouwen als musea en theaters. Met zijn eigen bureau is Willem nu voornamelijk actief in de residentiële sector. Als architect is hij vormgever van de gebouwde omgeving door ruimtes te maken en een sequentie van ervaringen te componeren
Geënsceneerde extractie van een toekomstige aardlaag
Onder het beton en asfalt van onze 2000 jaar oude stad liggen tientallen aardlagen. Opgehoopt en samengeperst bevatten deze talloze objecten die onze collectieve geschiedenis inkapselen. Wat vertellen de artefacten die worden geborgen over de voorgangers die ooit in Nijmegen woonden? Archeologie en geologie zijn vakgebieden waarin het verleden van de stad en de aarde worden bestudeerd. Door de geschiedenis van productie, handel en consumptie van objecten te traceren, verschaffen we waardevolle informatie over vroegere samenlevingen. Welk verhaal vertellen de objecten van de hedendaagse maatschappij waarin overconspumptie en massaproductie de boventoon voeren?
Vanuit de ontwerpende praktijk brengen Job en Willem het verleden en heden met elkaar in debat. De vormgevers kijken met een archeologisch perspectief naar de objecten om ons heen en vertalen dit in een geënsceneerde extractie van een toekomstige aardlaag. Door de thematiek op een luchtige en toch kritische manier te benaderen wordt de kijker aan het denken gezet over onze materiële cultuur.
Foto’s: Ward Borremans







